Novetats i notícies

Per què formar als nostres treballadors?

Per què formar als nostres treballadors?
Aquest article té un temps de lectura de 2’30’’

La formació és aquella activitat que es realitza en el marc d'una organització, per tenir una millor actitud o conducta, ampliació del coneixement i una millora de les habilitats de tot l'equip de persones que integren l'organització.

Les necessitats de formació dels treballadors, s’originen quan es detecten diferències entre el que una persona hauria de saber/conèixer per exercir correctament les seves tasques, i el que realment sap/coneix.

Aquestes diferències, es detecten quan es realitzen avaluacions d'acompliment o una descripció del perfil del lloc de treball.

Considerant que les organitzacions canvien constantment, la realització de treballs estàtics i únics està deixant de ser un denominador comú, per passar a perfils laborals polivalents on les persones realitzen les tasques que requereix l'empresa.

Els supervisors i departaments de recursos humans tenen per davant una gran tasca: avançar-se als canvis que experimenten les empreses per establir un itinerari formatiu del personal, tenint en compte les aptituds de cadascun, així com el potencial de les persones. 

Aplicant la formació

Existeixen 4 grans camps d'aplicació de les formacions:

Inducció: informació/formació que s’ofereix als col·laboradors recentment contractats.

Entrenament: s'aplica a tot l'equip de treball operatiu. Pot o no donar-se en el mateix lloc de treball. Es tracta d'igualar el nivell de coneixement de tot el personal involucrat, on el canvi constant de l’entorn i les evolucions tecnològiques poden afectar a les diferents tasques diàries.

Formació bàsica o formació específica: a través d’itineraris formatius per cada lloc de treball que ocuparà la persona, es realitza una explicació més exhaustiva de les seves funcions i riscos. Aquest tipus de formacions es fan de manera periòdica tant per informar de nous conceptes com per garantir els conceptes bàsics. 

Desenvolupament d'Alts Càrrecs: en aquest cas, la formació no està enfocada a aprofundir en coneixements i/o habilitats, sinó les actituds. La formació d'un cap o d'un comandament aborda temes com la gestió òptima  de reunions, l'administració i gestió del temps, l’anàlisi de presa de decisions, la gestió d'equips, etc.

La importància de la planificació de les formacions

Els qui tenen la tasca de realitzar una capacitació, ja sigui el Dpt. de RRHH, una empresa externa especialitzada en capacitacions, etc. han de planificar-la adequadament, tenint en compte: els objectius de la capacitació, a qui va dirigida, planificació del temps, planificació dels continguts, avaluació, anàlisi de resultats i els objectius assolits.

Invertir en formació

Les organitzacions que realitzen la inversió en formació als seus treballadors, han de buscar mecanismes per protegir-la. Això és, les empreses haurien de conèixer el potencial de  cada un dels seus col·laboradors, amb la finalitat de determinar totes les potencialitats, millora d'aptituds i desenvolupament dins de les empreses.

Beneficis de la formació

El promoure i realitzar formacions té dos beneficiaris: la persona que és formada i l'empresa que la forma.

Si bé les formacions  es planifiquen i dissenyen per millorar la productivitat de les organitzacions, també tenen importants beneficis en altres àmbits, més concretament en la part social i personal de les persones. Les noves aportacions que rep un col·laborador mitjançant una formació, no solament li ajuden a millorar el seu assoliment professional en el treball, també ho fan en la seva vida personal.

Els plans de formació en les empreses, són factors de motivació i retenció del talent, en particular del personal que s’anomena “qualificat”.

Les empreses que aposten per la formació dels seus col·laboradors, eviten l'obsolescència de coneixements, en particular dels treballadors que porten més anys i que no s'han “reciclat” al llarg del temps.

Una organització que aposta per mantenir format al seu equip de treball manté al mínim la seva ràtio de rotació de personal, permetent preparar treballadors que puguin assumir ràpidament noves funcions o substitucions.

En l'àmbit supra-competitiu en el qual les empreses es troben avui en dia, les que més inverteixen en formació, obtenen majors beneficis en el seu compte de resultats. 

Consulti en MUTUAND, empresa de FORMACIÓ A ANDORRA, per conèixer les diferents solucions en FORMACIONS PER A EMPRESES A ANDORRA.

FORMULARI DE CONTACTE  • Mutuand
  • C/ Doctor Molines, 10 (edif. Larisa), baixos
  •    AD500 Andorra la Vella
  •    Principat d'Andorra
  • +376 80 71 71
  • info@mutuand.com